Термін придатності кокосового масла і умови зберігання

Термін придатності кокосового масла досить великий, але для правильного зберігання необхідно враховувати деякі його особливості. Перш за все, важливо знати, що воно видобувається різними способами.

Напевно кожен чув про холодному віджимі і знає, що така технологія виробництва дозволяє зберегти в маслі всі корисні речовини і вітаміни. Такий продукт зазвичай продається з позначкою «Extra Virgin» на упаковці, і ціна його досить висока.

Олія гарячого віджимання всі звикли називати «рафінованим», його вартість набагато більш доступна, оскільки вихідного матеріалу для виробництва потрібно в меншій кількості, ніж для дорогого аналога. Але і користі в такому маслі менше, адже при термічному впливі відбуваються незворотні процеси руйнування цінних речовин.

Що являє собою кокосове масло?

Деякі переконані в тому, що кокосове молоко, з якого добувають цінний рослинний жир – це прозора солодкувата рідина, що знаходиться всередині горіха, але це помилкова думка. Ці приємна на смак вода хороша лише для приготування коктейлів. Насправді кокосове молоко міститься в білій м’якоті кокоса, якраз її і піддають віджиму.

У випадку з холодною технологією виробництва шматочки ароматної сировини попередньо висушують, а потім вже віджимають. У підсумку виходить чудовий продукт, який широко використовується в косметології, як у чистому вигляді, так і в складах різних засобів по догляду за тілом та обличчям. На жаль, такий спосіб дозволяє добувати зовсім не велику кількість масла, тому й ціна на нього висока.

При гарячому способі м’якоть кокоса теж висушують і подрібнюють, але для вилучення олії використовують не прес, а центрифугу, розігріту до дуже високої температури, завдяки чому продукт, попросту кажучи, витоплюється і сам стікає в ємність. Його використовують здебільшого в кулінарії.

У першому випадку масло має насичений запах свіжого кокоса, а в другому – дуже ніжний і тонкий аромат.

Як виглядає свіже кокосове масло?

У розтопленому вигляді воно має рідку консистенцію і золотистий відтінок, будучи при цьому прозорим. При температурі нижче +25?C масло застигає, стаючи майже білястим і втрачаючи прозорість; це його природна властивість.


При зниженій температурі масло загусає, а при підвищеній стає рідким

Ознаки псування

Як будь-який продукт, кокосове масло може зіпсуватися, коли воно неправильно зберігається. З ним, на жаль, доведеться розлучитися, якщо спостерігається наступне:

  • колір масла став яскраво-жовтим;
  • змінився запах;
  • продукт гірчить на смак;
  • з’явилася цвіль.

Всі ці неприємні речі неодмінно відбуваються, якщо зберігати кокосове масло неналежним чином.

Дивно, але цей екзотичний продукт зовсім не примхливий, а тому не потребує створення якихось особливих умов. Досить врахувати лише кілька важливих факторів.

Температура

Головне, щоб вона була постійною і не перевищувала +25?C, тобто, немає сенсу постійно перекладати масло з холодильника на полицю шафи і назад. Кожен раз воно буде змінювати свою консистенцію, оскільки при кімнатній температурі продукт тане, а в холодильнику – навпаки, застигає.

Якщо зручніше використовувати його в рідкому вигляді, то можна поставити у кухонну шафку, а якщо різниця не принципова, то, звичайно, краще прибрати в холодильник. Перед застосуванням можна діставати з ємності потрібну кількість продукту, він розтане в теплі і буде готовий до використання.

Вплив світла

Світло згубний для будь-якого масла, тому найдорожчі сорти і прийнято тримати в пляшках або банках з темного та товстого скла. Вирішуючи, де зберігати кокосове масло, важливо вибрати темне місце поза досяжності сонячних променів і побутових освітлювальних приладів.

Чим менше світла потрапить на цінний продукт, тим довше він залишиться придатним для використання. У разі недотримання цієї умови, маслице згіркне, з’явиться неприємний душок, а смак стане просто гидким.

Упаковка

Темне скло – найкращий варіант, але якщо була передбачена ще й додаткова упаковка, наприклад, картонна, то і її можна зберегти і використовувати за призначенням. Важливу роль відіграє кришка. Вона обов’язково повинна бути максимально щільною. Під впливом кисню жири окислюються, а це вкрай небажано.

Крім того, будь-яке масло дуже інтенсивно вбирає сторонні запахи. На якості це, можливо, і не відіб’ється, але набагато приємніше наносити на шкіру обличчя ароматне засіб, ніж субстанцію, із виразний запах копченої ковбаси або (о, жах!) оселедця.

Зберігання кокосового масла в пластиковій тарі не можна назвати правильним. Цей матеріал негативно впливає на запах і склад продукту. Таким чином, стає зрозуміло, що від упаковки залежить, скільки часу масло буде залишатися свіжим.

Термін придатності і корисні властивості

Отже, при дотриманні всіх умов олія холодного віджиму без консервантів у складі може зберігатися протягом півроку, а гарячого – у два рази більше. Практичний досвід говорить про те, що зазначені терміни мінімальні, і масло можна використовувати навіть після їх закінчення, якщо ознак псування, описаних вище, не спостерігається.

Перше допомагає істотно поліпшити стан шкіри і волосся, а друге може стати вітамінною добавкою до їжі, що дозволяє збагатити раціон поліненасиченими жирними кислотами, вітамінами А, Е і С, фосфором і кальцієм.

Скільки масла кокоса варто купувати, кожен вирішує сам, виходячи зі своїх особистих намірів. Ті, хто використовує даний продукт щодня, не бояться купувати його великими порціями, ну а бажаючі спробувати вперше зупиняють свій вибір на маленьких упаковках.

Кокосове масло в ампулах призначається для використання виключно в косметичних цілях, а зберігається так само, як у пляшках або банках. Відкриту ампулу необхідно використати протягом 12 годин.


Масло можна добути з м’якоті кокоса і самостійно досить простим способом

Домашній рецепт

Якщо є бажання власноруч приготувати кокосове масло в домашніх умовах, то ось як це робиться:

  • м’якоть кокоса труть на дрібній тертці і віджимають молоко;
  • макуха можна пустити на приготування ароматної випічки, а молочко треба довести до кипіння;
  • маса розділиться на дві складові: грудки згорнутого молока і прозору жовтувату рідину, яка, власне, і є кокосове масло.
  • залишиться лише процідити все через дрібне ситечко, і на виході вийде приблизно 30 мл масла власного виробництва.

До речі, саме таким чином добувають цей продукт власники дрібного сімейного бізнесу в країнах Азії. Масло, приготоване в домашніх умовах, краще використовувати протягом десяти днів, зберігати його довше не слід.

Способи застосування кокосового масла. Відео