Вплив глікемічного індексу на апетит

Глікемічним індексом продукту називається показник впливу продуктів на
стрибок цукру в крові після їх вживання. До недавнього часу вважалося,
що будь-які вуглеводи протипоказані хворим на цукровий діабет людям. Однак, з
відкриттям глікемічного індексу виявилося, що різні продукти ведуть себе
декілька інакше, потрапляючи в організм людини.

У чистої глюкози досить високий глікемічний індекс (ним є показник
100 (можна порівняти зі 100 відсотками)), і вже з нею йдуть у порівняння всі
інші продукти, у яких визначається глікемічний індекс.

Даний показник впливає на засвоєння їжі. Їжа з високим індексом засвоюються
швидше і відчуття голоду знову відчується досить скоро після вживання
в їжу таких продуктів. Для більшості людей більш корисною їжею будуть
вважатися продукти з низьким показником. Спортсменам ж, приміром, потрібна
швидка регенерація витраченої енергії, тому для людей даної професії
будуть корисні продукти з високим показником індексу. Іншим же краще
вибрати продукти, засвоєння яких в організмі відбувається повільніше. Такий
режим харчування допоможе вживати в їжу набагато меншу кількість продуктів,
але при цьому не знущатися над своїм організмом, змушуючи його часто відчувати
почуття голоду. Це є дуже корисним фактом для тих, хто хоче схуднути,
адже голодування сприяє накопиченню зайвих жирів в тілі. Хворим на діабет
людям протипоказані продукти з високим показником індексу.

З урахуванням глікемічного індексу можна скласти раціон харчування, який буде
враховувати цю особливість продуктів харчування та фізіологічні особливості
організму. Наприклад, поснідати краще вівсяною кашею, ніж випити на сніданок
кава з цукром, прікусивая солодким тістечком. Таким чином можна зберегти
відчуття ситості до середини робочого дня, коли буде потрібно черговий прийом
їжі. Ви зможете полегшити свій раціон і не переїдати зайвого, а це
сприятливо позначиться не тільки на здоров’я, але і на фігурі. З урахуванням
глікемічного індексу продуктів в даний час будуються нові дієти,
які допоможуть скинути зайву вагу і нормалізувати правильне надходження
потрібних елементів в організм.

Продукти діляться за змістом в них глікемічного індексу на низький
рівень (приблизно від 10 до 40), прийнятний або середній (від
40 до 70) і високий (більше 70).

У багатьох країнах рівень глікемічного індексу в тому чи іншому продукті стали
обов’язково вказувати на упаковках поряд в харчовою цінністю. Це є
досить корисним нововведенням, так як дозволяє людям контролювати свій
раціон харчування. Також, спираючись на приклад зарубіжних товаришів, це планують
ввести і в інших країнах. Мабуть, знаючи рівень глікемічного індексу, багато
люди відмовляться від шкідливих продуктів. Це буде, мабуть, одним з головних
кроків на шляху до краси і здоров’ю для людства.