Все про користь дині

Диня – улюблене багатьма нашими співвітчизниками природне ласощі, один з щедрих дарів літа, просочений його теплом і ароматом. Зараз, коли на ринках і в магазинах кожне літо з’являється безліч сортів цієї культури, навіть не віриться, що вона була на столах наших предків не завжди.

Вчені з’ясували, що ця баштанна культура сталася Середньої та Малої Азії, де досі росте її дикий предок. У себе на батьківщині це однорічна рослина вважається бур’яном, що й не дивно: її невеликі, до 15 див. плоди скоріше гіркі або кислі, ніж смачні і солодкі. І лише довгий процес селекції зробив з бур’яну той ароматний плід «раю», який знайомий нам сьогодні. Будь вона кругла і рівна, схожа на гарбуз, або витягнута, самих різних кольорів і смакових якостей – поступово диню оцінили по всьому світу.

На півдні Росії цю примхливу, теплолюбних культуру стали вирощувати в 15-16 столітті. З тих пір наші співвітчизники вивели багато сортів, що відрізняються за смаком і умов вирощування: «колгоспниця», «медова», «комсомолка», «торпедо», «алтай», «мускатна» і багато інших. Деякі з них, принісши в жертву розміри плоду, були адаптовані до більш прохолодного клімату. Вони можуть рости на дачних городах у середній смузі – достатньо лише правильно підібрати сорт.

Всього ж у світі налічуються сотні сортів дині, найсмачніші та великі з яких все-таки ростуть на півдні. Легкі грунти, довгі теплі дні і тривале літо – як раз те, що потрібно для ідеальної динної баштану.

Фрукт, овоч або ягода?

Згідно з науковою класифікацією, диня відноситься до роду гарбузових разом з гарбузами, кабачками і огірками. Але солодкий смак переважної більшості сортів заважає з чистою совістю зарахувати її до овочів, як найближчих родичів. Тому диню часто називають «десертним овочем» або «помилковою ягодою».

Диня – корисний продукт!

Незважаючи на насичений солодкий смак, це ласощі низькокалорійне: воно містить приблизно 35 кілокалорій на 100 грам. Зате в ньому є вітамін С, залізо, натрій, калій і магній. Вона корисна для печінки і нирок, надає сприятливу дію при нервових розладах, недокрів’ї і атеросклерозі, ревматизмі і деяких інших недугах. Крім того, її м’якоть містить багато клітковини, корисної для травлення. Так що замінювати корисним десертом печива шоколад буде дуже корисно для здоров’я і фігури.

Протипоказань у дині небагато: діабет, виразка, розлади кишечника.

Як вибрати і зберігати?

Навіть найбільш скоростиглим диням потрібно багато часу, щоб насититися сонцем і дозріти. Всім відомі «колгоспниця» і «торпеда» повинні провести на грядці 95 днів, а вегетаційний період найбільш великих і смачних азіатських динь триває більше 120 днів. Тому купувати їх варто у другій половині серпня і вересні. Занадто ранні дині, ймовірно, дозріли не природним шляхом, а за допомогою хімії.

Хороший, стиглий плід виділяє приємний аромат, який відчувається навіть крізь шкірку. При поплескуванні по поверхні повинен бути чути глухий звук: «дзвеніти» як кавун диня не буде. На дотик вона повинна бути щільна, але злегка пружна.

У сприятливих умовах (при особливому температурному режимі і будучи підвішеними в сітках) деякі сорти дині зберігаються досить довго – декілька місяців. А ось розрізаний плід тримають тільки в холодильнику, причому залишається свіжим він не більше трьох-чотирьох днів.

Ще одна корисна порада: відразу після динного застілля не рекомендують пити холодну воду, вживати молочні продукти і алкоголь, а також їсти іншу їжу – в деяких випадках це може привести до болів в животі.