Знижено – значить обезжирено?

На магазинних
полицях все частіше можна побачити знежирену, малокалорійну і легку продукцію
або по-іншому «лайт». Така відмітка діє заворожуюче. Звичайно, адже
солодке і жирне шкідливо, а знежирене і низькокалорійне завжди корисно. Можна
сміливо отоварюватися і за вечерею не боятися ні жирів, ні калорій. Але вірно
це? Необхідно розібратися з легкими продуктами і грамотно побудувати свій
раціон харчування.

«Молочка-лайт»

Почнемо з найбільш необхідних і
найчастіше купуються продуктів – молочних. Відомо, що знежирене або з
низьким вмістом жиру молоко, сметана або сир беруть участь у регулювання
ваги. Чи це Так? Досвідчений дієтолог спростує таку теорію. По-перше, на
насправді знежирені молочні продукти не додадуть відчуття ситості, а скоріше,
навпаки, за рахунок великої кількості містяться кислот збуджують апетит.
Тому такі «нульовки» необхідно вживати разом з вуглеводами, наприклад,
хлібом з висівками. По-друге, при нестачі жирів жиророзчинні вітаміни не
зможуть засвоїтися організмом. Наприклад, усіма вранці улюблену чашку кави
необхідно розбавляти молоком або вершками. Важливо знати, що в разі
«знежирення» організму, при зайвій кількості вуглеводів почнеться перебудова
вуглеводів в жири, що почнуться відкладатися про запас у небажані місця.
По-третє, смішно вважати, що глазурований з меншою жирністю сирок – це
дієтичний продукт. Звичайно, вони дійсно містять менше жиру, зате
скільки в них вуглеводів! Якщо все-таки хочеться знайти струнку фігуру, але треба
вибирати на магазинних полицях йогурти натурального складу та без добавок. Або
струнка фігура буде тільки в далеких мріях. В процесі виробництва
низькокалорійних продуктів дотримується така теорія: жир прибирається, вуглеводи
додаються для додання продуктам смаку. Якщо порівняти, наприклад, майонез
жирністю 67 відсотків і 39-відсотковий, то в останньому виявиться в два рази
більше вуглеводів.

Для того, щоб не відбулося порушення
обмін речовин і процесу засвоєння потрібних вітамінів, слід, чергуючи і комбінуючи,
вживати продукти різної жирності. Так робиться, щоб після продуктів –
«лайт» організм не зажадав ще перекусити чим-то «жирніше».

Солодощі «лайт»

Як же бути тоді любителям смачного
і солодкого? Чи можна поміняти шматок торта на печиво або цукерки з сорбітом?
Відповідь проста: спочатку такі продукти були створені спеціально для
діабетиків, яким категорично не можна вживати в їжу солодке і цукор.
Фахівці нічого проти таких продуктів не мають, але попереджають, що
налягати на них не можна, т. к. в основному діабетичні солодощі надають
послаблюючу дію.

Якщо розібрати напої з написом
«лайт», то це суцільний обман. Можливо, в таких напоях калорійність
мінімальна або взагалі її немає, але до їх складу входять звичайні цукрозамінники.
Наприклад, в деяких напоях існує дуже вагомий недолік – хімічна
нестабільність. Проявляється вона наступним чином: при нагріванні напою до
градусів 30 відбувається розкладання речовин на метанол – метиловий спирт і
фенілаланін. Виробники намагаються це заперечити, нібито необхідно випити
цілу бочку шкоди для здоров’я. Але хто сам собі не ворог, здогадаються, що задарма
це не пройде. З цього слід зробити висновок, що якщо вже дуже хочеться
шипучки, то краще випити звичайної з величезним вмістом цукру.

Є такі люди, які бажають
схуднути, тримають пару баночок підсолоджувачів біля обіднього столу,
знижує калорійність меню. Безумовно, це великий плюс. Але не все так
просто. До складу цих диво-таблеток входить речовина, яка провокує
ниркову недостатність – цикламат. Тому перш ніж їх придбати,
необхідно ретельно вивчати склад.

Тепер розглянемо випічку. Зараз в
продаж можна побачити торти з більш низьким вмістом цукру, ніж у звичайних.
Фахівці стверджують, що користь тут є. Але слід враховувати
людський фактор. Якщо продукт «лайт», то можна не втриматися і з’їсти
кілька упаковок солодкого, де, напевно, вже буде більше калорій і
вуглеводів.

Таким чином, якщо перейти на легені
продукти, слід серйозно підійти до раціону харчування, і тоді легкі продукти
допоможуть схуднути.